Fulvia Meirosu http://fulviameirosu.ro Fri, 06 Mar 2015 06:17:09 +0000 en-US hourly 1 http://wordpress.org/?v=4.0.1 Studiu Tripsta: Ce isi doresc femeile? http://fulviameirosu.ro/2015/03/06/studiu-tripsta-ce-isi-doresc-femeile/ http://fulviameirosu.ro/2015/03/06/studiu-tripsta-ce-isi-doresc-femeile/#comments Fri, 06 Mar 2015 06:17:09 +0000 http://fulviameirosu.ro/?p=4226 Romancele calatoresc extensiv, singure sau impreuna cu prietenii sau familia ori in interes de serviciu sau pentru a se relaxa, indica datele agentiei de turism online Tripsta.

Avand in vedere unde merg romancele atunci cand calatoresc neinsotite, Bucurestiul este principala destinatie pentru femeile tinere si pentru cele mature (sub 25 de ani, 25-34 de ani si 55-65 de ani), aceste calatorii fiind, cel mai probabil, mai ales in interes de serviciu. Pe de alta parte, femeile cu varste de 35-44 de ani aleg Viena drept prima destinatie ale calatoriilor pe care le fac singure, Istanbulul este principala destinatie pentru femeile de 45-54 de ani, in timp de doamnele trecute de 65 de ani merg singure mai ales la Bruxelles.

Principalele destinatii pentru tinerele femei adulte: Viena, Istanbul si Amsterdam

Femeile adulte tinere cu varste sub 25 de ani si de 25-34 de ani merg peste hotare mai ales la Viena (principala destinatie pentru ambele categorii de varsta), pe locul secund aflandu-se Istanbul (pentru cele sub 25 de ani) si Amsterdam (pentru femeile de 25-34 de ani).

In cazul romancelor cu varste sub 25 de ani, in afara de Viena si Istanbul, cele mai cautate destinatii de calatorie sunt in Europa, indiferent daca destinatia este Manchester, Lisabona, Paris, Londora, Berlin, Helsinki sau Copenhaga.  Aceleasi deplasari europene sunt preferate si de femeile de 25-34 de ani, pe a caror lista de destinatii de calatorie se afla Istanbul, Berlin, Paris si Copenhaga, dar si Amsterdam, Atena si Frankfurt.

Preferintele femeilor mature includ Austria si Turcia, dar si Franta, Canada sau Bulgaria

Femeile mature (cu varste de 35-44 de ani si 45-54 de ani) sunt si ele calatori pasionati, Viena si Istanbul fiind principalele lor destinatii. Pe plan intern, deplasarile spre Bucuresti se afla pe locul 4 si cele spre Iasi pe ultimul lor in topul preferintelor femeilor cu varste de 35-44 de ani; capitala apare si  pe lista romancelor de 45-54 de ani, in timp ce Iasiul se regaseste in a doua jumatate a topului principalelor 10 destinatii catre care efectueaza calatorii.

tripsta

”Itinerariile” de calatorie au pe primul loc Viena pentru romancele de 35-44 de ani, urmatoarele destinatii preferate fiind Berlin, Zurich, Paris, Istanbul, Atena si Amsterdam. Viena se regaseste si in topul preferintelor de calatorie al femeilor de 45-54 de ani, alaturi de Montreal, Munchen, Sofia si Atena.

Bucuresti, Bruxelles, Munchen si Atena – destinatii pentru calatoriile solitare ale romancelor de peste 55 de ani

Romancele care au trecut de 55 de ani continua sa calatoreasca, Bucurestiul fiind principala destinatie, urmata de Munchen, Paris, Londra, Roma, Bruxelles, Viena, Frankfurt si Tel Aviv.

Pe de alta parte, atunci cand trec de 65 de ani, romancele au tendinta sa calatoreasca spre destinatii mai indepartate, precum Statele Unite si Australia. Cu toate acestea, pe lista lor de calatorii solo, Geneva si Atena se gasesc pe primele locuri, urmate de Washington si Chicago, apoi de Amsterdam, Praga, Melbourne, Paris, Londra si Berlin.

Ce destinatii aleg femeile cand calatoresc impreuna

Desi calatoresc si singure, romancelor le place sa traiasca experienta calatoriilor alaturi de prietenele lor.

Atunci cand calatoresc in grup, romancele cu varste sub 25 de ani aleg ca destinatii principale Copenhaga, Paris si Barcelona, dar si Mumbai, Lisabona, Atena, Bruxelles, Praga si Roma.  Cand au intre 35 si 44 de ani, principalele destinatii ale romancelor sunt Istanbul, Barcelona si Paris, urmate de Bangkok, Milano, Lisabona, Ho Chi Minh si Roma.

Paris, Barcelona si Amsterdam sunt destinatiile preferate si de grupurile de femei cu varste de 35-44 de ani. Acestea calatoresc si la Viena, Roma, Istanbul, Palma de Mallorca, Paris si Lisabona.

Istanbul, Copenhaga si Atena sunt destinatii alese de grupurile de femei cu varste de 45-54 de ani, carora le place sa calatoreasca acompaniate si spre Singapore, Londra si Amsterdam, Luxembourg, Moscova sau Chandigarh (India).

Atunci cand vine vorba de romancele de 55-65 de ani, acestea prefera sa mearga cu prietenele sau familia in special la Viena, Riga si Amsterdam, pe lista lor de destinatii aflandu-se si Dakar (Senegal), Paris sau Bordeaux, Moscova si Los Angeles. Dupa 65 de ani, romancele calatoresc insotite in special catre Bucuresti si Zurich.

Calatoriile din 2014: femeile si barbatii au ales aceleasi destinatii, insa ordinea preferintelor a fost diferita

Atunci cand vine vorba de femeile si barbatii din Romania, principalele lor destinatii de calatorie au fost aceleasi anul trecut, diferenta fiind data de ordinea destinatiilor pe care calatorii romani le-au ales pentru a merge mai intai in vacanta, asa cum indica datele Tripsta colectate pe parcursul anului trecut.

Conform datelor Tripsta, Romania s-a aliniat anul trecut tendintelor internationale in ceea ce priveste rezervarea calatoriilor, barbatii fiind responsabili pentru 53% din totalul rezervarilor realizate prin intermediul Tripsta, iar femeile – pentru 47%. La nivelul intregii retele Tripsta, barbatii au fost responsabili pentru 55% dintre rezervari si femeile – pentru 45%

Atena, Istanbul si Viena au fost pe primele locuri atat in preferintele barbatilor, cat si in cele ale femeilor din Romania. Pentru femei, a urmat Parisul, apoi Amsterdam, Copenhaga si Londra. Pe de alta parte, barbatii au optat mai intai pentru Amsterdam, Londra si Copenhaga inainte de a se deplasa la Paris.

Orasele germane Berlin, Frankfurt si Munchen au fost destinatii de calatorie atractive atat pentru romance, cat si pentru romani pe parcursul anului trecut, la fel ca si Madrid, Lisabona si Barcelona ori Praga si Roma.

Pregatirile de calatorie: rezervarile, pretul biletului si liniile aeriene preferate

Femeile sunt atente atunci cand e vorba de deplasarile si se pregatesc bine si din timp, cautand cele mai bune zboruri si cele mai convenabile preturi.

Atunci cand este vorba de pret, romancele au platit in medie 239,56 de euro pentru un bilet de avion. Cel mai ieftin zbor rezervat a fost pe ruta Bucuresti – Bruxelles, operat de Wizz Air, si a costat numai 27 de euro. Pe de alta parte, zborul cel mai scump a fost pe ruta Bucuresti – Las Vegas, operat de Iberia Airline si achizitionat pentru 1.320 de euro.

Indiferent de pretul platit pentru zborul ales, femeile isi lasa o perioada confortabila de timp intre momentul achizitionarii biletului de calatorie si data plecarii, cumparandu-si biletul cu 46.7 zile inaintea zborului propriu zis. Pe de alta parte, atunci cand rezerva si cumpara bilete de calatorie, femeile prefera sa foloseasca computer (91%), insa un procentaj redus dintre ele (9%) fac acelasi lucru prin intermediul dispozitivelor mobile.

Pentru a avea un zbor placut, romancele aleg atent si liniile aeriene cu care calatoresc. Astfel, ele prefera sa zboare in principal cu Tarom, Air France si KLM, dar si cu Lufthansa, Austrian Airlines sau Turkish Airlines si cu Aegean Airlines, Air Berlin, Alitalia ori Wizz Air.

Tripsta este o agentie de turism online cu operatiuni in 42 de tari.

]]>
http://fulviameirosu.ro/2015/03/06/studiu-tripsta-ce-isi-doresc-femeile/feed/ 0
Femeile Generatiei Y, cele mai increzatoare si ambitioase dintre toate generatiile http://fulviameirosu.ro/2015/03/06/femeile-generatiei-y-cele-mai-increzatoare-si-ambitioase-dintre-toate-generatiile/ http://fulviameirosu.ro/2015/03/06/femeile-generatiei-y-cele-mai-increzatoare-si-ambitioase-dintre-toate-generatiile/#comments Fri, 06 Mar 2015 05:33:53 +0000 http://fulviameirosu.ro/?p=4222 Pentru a marca Ziua Internationala a Femeii de pe 8 martie 2015, PwC a intervievat 8.756 de femei din Generatia Y (nascute intre 1980 si 1995) din 75 de tari pentru a afla ce cred despre piata muncii si cariera lor.

Raportul – The female millennial: A new era of talent – dezvaluie faptul ca femeile Generatiei Y sunt mult mai increzatoare in faptul ca pot ajunge intr-o pozitie de top management in cadrul companiei in care lucreaza in acest moment, in special cele care se afla la inceput de cariera (49%).

Femeile Generatiei Y considera ca una dintre cele mai atragatoare caracteristici ale unui angajator sunt oportunitatile de avansare in cariera pe care le ofera (53%) – ceea ce le face pe acestea sa fie mai increzatoare in cariera lor si mai ambitioase decat toate generatiile precedente.

Cele mai increzatoare femei ale Generatiei Y sunt in Brazilia (76%), India (76%) si Portugalia (68%), in timp ce femeile din Japonia (11%), Kazahstan (18%) si Germania (19%) se afla la polul opus.

86% dintre femeile care au o relatie fac parte dintr-un cuplu in care ambii parteneri au o cariera, iar 42% au salarii egale cu cele ale partenerilor lor, iar aproape un sfert (24%) castiga mai mult decat ei.

Cand vine vorba de diversitate, 86% dintre femeile Generatiei Y cauta angajatori cu referinte pozitive dovedite in ceea ce priveste diversitatea, egalitatea de sanse si incluziunea.  Desi ele recunosc ca acesti angajatori vorbesc despre diversitate, 71% dintre femei nu considera ca exista cu adevarat egalitate de sanse pentru toti.

Mai mult, 43% dintre femeile Generatiei Y cred ca angajatorii sunt prea partinitori cu barbatii cand vine vorba de promovarea angajatilor– in crestere cu 14% fata de nivelul din 2011.

Femeile Generatiei Y din Spania (60%), Franta (58%) si Irlanda (56%) considera ca angajatorii din tarile lor sunt cei mai partinitori cu barbatii , in comparatie cu  Malaezia (16%) si Filipine (11%) unde femeile sunt mai optimiste.

“Studiile nostre arata ca, atunci cand vorbim de femeile Generatiei Y, vorbim, de fapt, de o noua era a managementului talentelor. Ele sunt mult mai educate si patrund pe piata muncii in numere mult mai mari decat orice generatie anterioara. Insa, acesta nu este singurul lucru care s-a schimbat – ele vin si cu o mentalitate noua asupra carierei”, a declarat Dennis Nally, Presedinte al PwC International.

Dat fiind ca experienta unei femei in varsta de 34 de ani apartinand Generatiei Y, cu 12 ani de cariera in spate, este diferita fata de aceea a unei tinere de 22 de ani aflata abia la inceputul carierei, raportul analizeaza dorintele femeilor acestei generatii in functie de stadiul in care se afla cariera lor: cele la inceput (0-3 ani de experienta profesionala), cele aflate in plina dezvoltare (4-8 ani de experienta profesionala) si cele cu cariera stabila (9 sau mai multi ani de experienta profesionala).

Agnès Hussherr, Global Diversity Leader al PwC, spune: “Cand vine vorba de veniturile salariale si de traiectoriile de cariera, femeile Generatiei Y sunt pionieri, 66% dintre ele aflandu-se in relatii in care ambii parteneri au cariere si au venituri egale sau mai mari decat partenerii lor. Cu cat au mai multa experienta profesionala, cu atat este mai probabil ca femeile acestei generatii sa fie principalul salariat al acelui cuplu. Studiul nostru a aratat ca 31% dintre femeile acestei generatii cu 9 ani sau mai mult de experienta profesionala sunt principalul salariat al cuplului, in comparatie cu 18% dintre cele care se afla la inceput de cariera si 24% dintre cele care au o cariera in curs de dezvoltare”, a precizat Agnès Hussherr, Global Diversity Leader al PwC.

“Studiul nostru spulbera cateva mituri, de exemplu, acela ca femeile renunta la cariera pentru a isi intemeia o familie. Lipsa oportunitatilor in cadrul unei companii este primul motiv pentru care femeile aleg sa paraseasca un loc de munca, in timp ce intemeierea unei familii este ultimul motiv pentru care ele aleg sa renunte la un loc de munca. Angajatorii trebuie sa adopte o pozitie care sa favorizeze inclusivitatea si strategii care sa sustina increderea si ambitia pe care femeile Generatiei Y le au inca de la inceputul carierei lor“, a adaugat Agnès Hussherr.

Alte concluzii ale raportului PwC:

• Este de asteptat ca Generatia Y sa aduca schimbari fara precendent in cultura organizationala, existand presiune foarte mare pentru echilibrarea balantei intre timpul de munca si viata personala, precum si nevoia de flexibilitate, pe care o cer 97% dintre barbatii si femeile acestei generatii.

• Femeile Generatiei Y vor ca feedback-ul sa fie livrat in timp real, la o calitate inalta si axat pe ceea ce au de facut pe viitor, si, desi ele sunt foarte deprinse cu tehnologia de comunicatii, prefera ca discutiile esentiale sa aiba loc fata in fata.

• Experienta internationala este la mare cautare, 71% dintre femeile acestei generatii dorind sa lucreze in afara tarii de origine. In ciuda acestui fapt, la momentul actual, doar 20% dintre cei care lucreaza in afara tarii sunt femei.

• Sectoarele cel mai putin probabile sa fie alese de femeile Generatiei Y sunt serviciile financiare,  apararea si sectorul de petrol si gaze, din pricina imaginii si reputatiei pe care o au aceste industrii.

• Fiind intrebate din ce motiv ar renunta la actualul angajator, 19% dintre femeile Generatiei Y spun ca pentru a isi intemeia o familie si pentru a putea sa petreaca mai mult timp acasa, in comparatie cu 18% dintre barbatii aceleiasi generatii – facand ca acesta sa fie abia al saselea cel mai probabil motiv pentru care barbatii sau femeile si-ar parasi angajatorii.

]]>
http://fulviameirosu.ro/2015/03/06/femeile-generatiei-y-cele-mai-increzatoare-si-ambitioase-dintre-toate-generatiile/feed/ 0
Esop: Cererea de birouri în afara Capitalei continuă creşterea http://fulviameirosu.ro/2015/03/06/esop-cererea-de-birouri-in-afara-capitalei-continua-cresterea/ http://fulviameirosu.ro/2015/03/06/esop-cererea-de-birouri-in-afara-capitalei-continua-cresterea/#comments Fri, 06 Mar 2015 05:19:18 +0000 http://fulviameirosu.ro/?p=4217 Piaţa spaţiilor de birouri din afara Capitalei a avut în 2014, pentru al treilea an consecutiv, o creştere importantă, Cluj-Napoca, Timişoara şi Iaşi fiind cele mai căutate oraşe, însă companiile au început să fie interesate şi de alte pieţe, precum Craiova, Târgovişte şi Târgu-Mureş, potrivit Esop.

În oraşele din ţară, principalele tranzacţii au cumulat anul trecut un volum de 37.377 metri pătraţi închiriaţi, cu 60% mai mult decât în anul 2013 şi de peste 7 ori mai mult decât în 2012, iar principalele trei oraşe de interes au fost Cluj-Napoca, Timişoara şi Iaşi, care deţin şi printre cele mai mari stocuri de spaţii de birouri.

“Esop a consiliat tranzacţionarea unei suprafeţe totale de aproximativ 4.000 metri pătraţi, contractată la începutul acestui an, reprezentând aproximativ 10% din volumul tranzacţionat în 2014. De asemenea, am observat că după primul val al dezvoltării oraşelor mari din ţară, precum Cluj-Napoca, Timişoara şi Iaşi, urmează al doilea val de centre universitare, în cadrul Esop derulând în prezent analize şi negocieri de închiriere spaţii de birouri în oraşe precum Craiova, Târgovişte şi Târgu-Mureş”, a declarat, într-un comunicat, Alexandru Petrescu, managing partner Esop Consulting.

În comparaţie cu anul 2013, cand majoritatea tranzacţiilor erau generate de companii din domeniul IT&C, 2014 şi începutul lui 2015 a consemnat relocări sau preînchirieri pentru companii din mai multe industrii, precum energie, automotive, industrie, IT&C.

 Astfel, putem constata diversificarea companiilor ce îşi mută zona de interes din Capitală către principalele oraşe, pe fondul dezvoltării de proiecte de calitate şi al ofertei superioare de forţă de muncă.

În ceea ce priveşte topul oraşelor la nivelul întregii ţări, oraşe alese pentru sedii de birouri sau puncte de lucru pentru marile companii, în 2014, pe primul loc se află Bucureştiul (306.273 metri pătraţi), pe locul doi Cluj-Napoca (21.090 metri pătraţi), pe locul trei – Timişoara (11.452 metri pătraţi), pe locul patru – Iaşi (4.100 metri pătraţi) şi pe locul cinci oraşul Ploieşti – 735 metri pătraţi.

Printre marii chiriaşi care au ales alte oraşe decât Capitala se numără Recall, Bombardier, E On, EBS Romania, HP, Accesa şi Genpact – care au ales oraşul Cluj-Napoca, ZTE, Microsoft, Linde Gaz, Accenture şi Continental – care au preferat Timişoara, OSF şi GFK au mers la Iaşi şi Webhelp ce s-a îndreptat spre Ploieşti.

“În contextul în care motorul acestei dinamici de extindere a multor companii în oraşele din ţară îl constituie nevoia companiilor de a accesa forţa de muncă competitivă şi calificată, credem că se conturează o oportunitate – şi prioritate totodată – pentru autorităţile locale: dezvoltarea infrastructurii de acces şi a mijloacelor de transport public între oraşele mari pe de o parte şi localităţile din suburbii sau micile oraşe din proximitate, pe de altă parte, pentru a asigura un flux constant de forţă de muncă, pe termen mediu şi lung şi conservarea în timp a atractivităţii respectivei regiuni în faţa angajatorilor”, a adăugat Petrescu.

 

esop

]]>
http://fulviameirosu.ro/2015/03/06/esop-cererea-de-birouri-in-afara-capitalei-continua-cresterea/feed/ 0
Studiu: 73% dintre romani ar utiliza aplicatia Uber http://fulviameirosu.ro/2015/03/04/studiu-73-dintre-romani-ar-utiliza-aplicatia-uber/ http://fulviameirosu.ro/2015/03/04/studiu-73-dintre-romani-ar-utiliza-aplicatia-uber/#comments Wed, 04 Mar 2015 19:53:47 +0000 http://fulviameirosu.ro/?p=4214 Desi doar 14% dintre romani au auzit pana acum de aplicatia pentru smartphone Uber, 88% considera conceptul aplicatiei util si 73% sunt dispusi sa o utilizeze, arata un studiu realizat de compania iSense.Solutions.

Uber reprezinta o platforma care conecteaza pasagerii cu soferii care doresc sa imparta costurile calatoriilor, oferind astfel o alternativa la serviciile de taxi. Acest concept pare pe gustul romanilor, intrucat, dupa ce le-a fost prezentat respondentilor, 85,5% dintre ei au afirmat ca le place ideea, 60% considera ca aplicatia este pentru oameni ca ei si 83% ar recomanda-o si altor persoane.

Totusi, desi Uber se adreseaza atat pasagerilor, cat si soferilor, doar 18% dintre respondentii studiului au afirmat ca ar utiliza aplicatia doar ca soferi, in timp ce aproape 28% sunt dispusi sa o foloseasca din postura de pasageri. Exista si un procent de 27% care a afirmat ca ar utiliza aplicatia si ca sofer, si ca pasager.

„Soferii romani sunt deschisi catre inovatie, insa raman putin reticenti in ceea ce priveste transportul persoanelor necunoscute in masina proprie. Totusi, aceasta mentalitate incepe sa se schimbe treptat, datorita influentelor din Occident, unde oamenii utilizeaza in mod frecvent astfel de practici”, afirma Andrei Canda, Managing Partner iSense.Solutions.

Studiul arata ca femeile ar utiliza aplicatia Uber mai degraba ca pasageri (33,8%), decat ca soferi (9,2%), in timp ce barbatii sunt mai deschisi sa devina soferi Uber (26,6%) decat pasageri (21,7%).

Pana in prezent, aplicatiile de acest gen din Romania s-au concentrat pe comenzile la taxi. Cea mai populara astfel de aplicatie pentru smartphone este Speed Taxi, 10% dintre romani afirmand ca o folosesc, in timp ce 40% au auzit de ea, desi nu o utilizeaza. Clasamentul este urmat de aplicatiile Meridian Taxi (6,6% o utilizeaza, 29% doar au auzit de ea), Cris Taxi (5% / 22%), Star Taxi (3,6% / 21%) si Clever Taxi (3% / 28%).

„Aplicatiile de taxi pentru smartphone, fie ca sunt operate de o anumita firma, fie ca reunesc mai multi furnizori, au o popularitate din ce in ce mai mare in Romania, in special in Bucuresti, ceea ce intareste ideea ca romanii sunt deschisi catre tehnologie si inovatie. Ramane de vazut cati dintre bucuresteni vor incerca o alternativa la taxi prin aplicatia Uber si o vor utiliza in mod frecvent fie ca soferi, fie ca pasageri”, a adaugat Traian Nastase, managing partner iSense.Solutions.

Studiul a fost realizat online de catre compania iSense.Solutions in cadrul Panelului ResearchRomania.ro. Datele sunt reprezentative pentru persoanele cu varsta de peste 18 ani, din mediul urban din Romania. Rezultatele au un grad de eroare de +/-4,8%, la un nivel de incredere de 95%.

 

]]>
http://fulviameirosu.ro/2015/03/04/studiu-73-dintre-romani-ar-utiliza-aplicatia-uber/feed/ 0
Un grup din Cipru vrea să investească 75 milioane de euro pe piaţa imobiliară din România http://fulviameirosu.ro/2015/03/03/un-grup-din-cipru-vrea-sa-investeasca-75-milioane-de-euro-pe-piata-imobiliara-din-romania/ http://fulviameirosu.ro/2015/03/03/un-grup-din-cipru-vrea-sa-investeasca-75-milioane-de-euro-pe-piata-imobiliara-din-romania/#comments Tue, 03 Mar 2015 21:37:36 +0000 http://fulviameirosu.ro/?p=4211 Grupul Mentor Group Holdings (Cipru), prin intermediul diviziei imobiliare, Mentor Group Investments, vrea să investească în acest an 75 milioane de euro în România, pentru dezvoltarea de proiecte imobiliare “la cerere” şi pentru soluţii de creditare pentru potenţialii clienţi.

“Anunţăm începerea activităţii în imobiliare în România datorită creşterii interesului acţionarilor şi fondurilor străine partenere în alocarea investiţiilor în dezvoltări imobiliare diverse. Conform analizei făcută de companie, piaţa nu este complet stabilă şi încă vulnerabilă la schimbări, o situaţie ce afectează disponibilitatea resurselor financiare pentru proiecte imobiliare. Bugetul alocat pentru 2015 va fi folosit pentru dezvoltare de proiecte şi soluţii de creditare speciale pe care grupul le va direcţiona către clienţi şi investiţii selectate cu atenţie”, se arată într-un comunicat al companiei.

Compania intenţionează să crească gradual portofoliul de pe piaţa românească.

“Piaţa imobiliară românească a fost considerată întotdeauna încărcată de potenţial. Din păcate, în ultimii 5 ani situaţia financiară instabilă ne-a condus către un focus mai mare pe ţările CIS şi cele învecinate. Cu toate acestea, am identificat o tendinţă pozitivă atât din punct de vedere al profiturilor cât şi al nevoilor în creştere ale companiilor locale prin dezvoltări imobiliare comerciale. Aceasta ne-a condus la dezvoltarea unui produs ce oferă o structură specială de finanţare şi de credit cu un proces specific de rambursare până când clientul intră în posesia bunului”, a declarat Alon Peled, preşedintele grupului.

 Mentor Group Investments se va concentra pe bunuri profitabile, bunuri aflate în dificultate şi noi investiţii cu orientare pe conceptul “built to suit (construcţie la cerere)- rent to buy”, dezvoltat special pentru piaţa imobiliară comercială din România, asigurând astfel atât activitatea de dezvoltare şi construcţie, cât şi pachetul financiar necesar.

“Mentor Group intentionează să colaboreze în conceptul «built to suit» cu companii (şi ONGuri) cu un venit stabil şi care pot sprijini o investiţie pe termen lung în activitatea lor. Avantajele constau în transformarea plăţilor chiriei în ipotecă până în momentul în care construcţia intră în proprietatea clientului. Clădirea este construită în funcţie de nevoile clientului. Dezvoltarea este finanţată în totalitate de Mentor Group Investment prin pachete de credit create special pentru fiecare client”, se menţionează în comunicat.

Mentor Group Investment este o companie imobiliară, de management şi dezvoltare, subsidiara a grupului de companii Mentor Group Holdings cu investiţii în domenii precum infrastructură, energie, managementul deşeurilor, reciclare şi altele.

]]>
http://fulviameirosu.ro/2015/03/03/un-grup-din-cipru-vrea-sa-investeasca-75-milioane-de-euro-pe-piata-imobiliara-din-romania/feed/ 0
Bucureștiul și apartamentele noi: ultimele „redute” ale crizei http://fulviameirosu.ro/2015/03/02/bucurestiul-si-apartamentele-noi-ultimele-redute-ale-crizei/ http://fulviameirosu.ro/2015/03/02/bucurestiul-si-apartamentele-noi-ultimele-redute-ale-crizei/#comments Mon, 02 Mar 2015 20:16:45 +0000 http://fulviameirosu.ro/?p=4208 O privire de ansamblu asupra evoluției pieței rezidențiale din ultimele 12 luni relevă un fapt interesant: în ciuda unor oscilații lunare firești, valul de ieftiniri declanșat odată de perioada de recesiune se mai simte astăzi doar pe segmentul locuințelor noi, iar Capitala este, practic, singurul dintre marile orașe unde se poate vorbi încă de o traiectorie descendentă a prețurilor, conform datelor Imobiliare.ro. În februarie 2015, Indicele Imobiliare.ro a consemnat un avans de 1,5% la nivel național, de la 910 la 924 de euro pe metru pătrat; deși variația față de aceeași perioadă a anului trecut este una infimă, de 0,5%, tendința de majorare a pretențiilor proprietarilor este semnificativ mai evidentă la nivelul celorlalte centre regionale ale țării.

București:

În Capitală, prețul mediu cerut în prezent de vânzători, respectiv 1.034 de euro pe metru pătrat util, este cu 2,3% mai mic decât cel consemnat la finele lui februarie 2014 (1.058 de euro pe metru pătrat util); ultimele 28 de zile au fost marcate de o scădere de 0,3%, de la 1.037 de euro pe metru pătrat (la nivelul lunii ianuarie). Locuințele din blocurile vechi s-au scumpit ușor, atât de la începutul lui 2014 încoace (cu 1,3%, de la 991 la 1.004 euro pe metru pătrat), cât și în ultima lună (cu 0,2%, de la 1.002 euro pe metru pătrat).

Apartamentele din ansamblurile rezidențiale bucureștene s-au ieftinit însă considerabil pe parcursul ultimului an: după un recul de 1,6% în a doua lună de iarnă (de la 1.082 de euro pe metru pătrat), acestea costă, în medie, 1.065 de euro pe metru pătrat – valoare cu 8,4% mai mică decât cea din februarie 2014 (respectiv 1.163 de euro pe metru pătrat). Evoluția prețurilor pe categorii de apartamente noi poate fi considerată un etalon destul de fidel al preferințelor cumpărătorilor raportat la numărul de camere. Astfel, în ultimele 12 luni, cel mai mare declin, de 9,4%, a avut loc pe segmentul garsonierelor din blocurile noi – acestea se situează în prezent la un nivel de preț de 1.009 euro pe metru pătrat (față de 1.114 euro pe metru pătrat). Locuințele bicamerale au consemnat un recul de 8,2%, de la 1.135 de euro pe metru pătrat util, la 1.042 de euro pe metru pătrat util. Cel mai puțin s-au ieftinit însă apartamentele noi cu trei camere, de la 1.213 la 1.138 de euro pe metru pătrat – o diferență de 6,2%.

Cluj-Napoca:

În orașul de pe Someș, prețul mediu cerut de proprietari este cu circa 11% mai mare decât în urmă cu 12 luni, respectiv 958 de euro (față de 862 de euro pe metru pătrat); în ultima lună, așteptările acestora au scăzut ușor, cu 0,2%, de la 960 de euro pe metru pătrat. După o apreciere de 0,5% în februarie (față de 1.025 de euro pe metru pătrat la finele lui ianuarie), locuințele din blocurile vechi sunt acum cu 5% mai scumpe decât în urmă cu un an: la o valoare medie de listare de 1.030 de euro pe metru pătrat (față de 981 euro pe metru pătrat), ele depășesc, din nou, pragul psihologic de 1.000 de euro. Mare parte din avansul pieței clujene per ansamblu este dictată însă de unitățile locative noi: acestea s-au scumpit cu 15,7% în ultimul an, de la 764 la 884 de euro pe metru pătrat (în ciuda unui recul ușor, de 0,2%, consemnat în februarie, de la 886 euro pe metru pătrat la finele lui ianuarie).

Timișoara:

Orașul din vestul țării se situează pe locul al doilea în clasamentul celor mai mari scumpiri la 12 luni, cu o diferență de 5,7% între februarie 2015 și februarie 2014 (851 de euro, față de 805 euro pe metru pătrat util); în ultimele 28 de zile, Indicele Imobiliare.ro a consemnat o creștere de 1,4% (de la 839 de euro pe metru pătrat util). Apartamentele vechi s-au scumpit cu 6,8% în ultimul an (de la 792 la 846 de euro pe metru pătrat) și cu 1,6% în ultima lună (de la 833 de euro pe metru pătrat). Totuși, alături de Capitală, Timișoara este al doilea mare oraș dintre cele analizate în care locuințele din blocurile noi costă mai puțin acum decât în aceeași perioadă din 2014, respectiv 869 de euro pe metru pătrat (valoare cu 1,6% mai mică decât cea de 883 de euro pe metru pătrat din februarie 2014). A doua lună a acestui an a adus o apreciere ușoară (de 0,3%) pe acest segment, față de nivelul de 866 de euro pe metru pătrat atins în ianuarie.

Brașov:

În ciuda unei evoluții ușor descrescătoare în ultima lună (de 0,7%), valoarea medie de listare pentru apartamentele din Brașov (846 de euro pe metru pătrat) este cu 1,6% mai mare decât cea consemnată în perioada similară din 2014 (833 de euro pe metru pătrat). În acest răstimp, locuințele din blocurile vechi s-au apreciat cu 1% (de la 827 la 835 de euro pe metru pătrat), în vreme ce, în ultimele 28 de zile, a avut loc un declin ușor, de 0,6% (de la 840 de euro pe metru pătrat). La un preț mediu de achiziție de 909 euro pe metru pătrat (față de 871 euro pe metru pătrat), unitățile locative nou-construite sunt însă cu 4,4% mai scumpe azi decât în 2014; în februarie 2015, acestea au consemnat totuși o scădere de 0,3%, de la 912 euro pe metru pătrat.

Constanța:

În cel mai mare oraș de pe litoral, Indicele Imobiliare.ro a înregistrat un avans de 4,2% în ultimul an (de la 849 la 885 de euro pe metru pătrat), în vreme ce, în luna ce tocmai s-a încheiat, a avut loc o creștere de 1% (de la 876 de euro pe metru pătrat). Locuințele vechi sunt cu 4,3% mai scumpe azi decât la finele lui februarie 2014, cu o medie de preț de 878 de euro pe metru pătrat (față de 842 de euro pe metru pătrat); în ultima lună, acestea s-au apreciat cu 0,9%, de la 870 de euro pe metru pătrat. Apartamentele noi, pe de altă parte, costă acum cu 3,7% mai mult decât în urmă cu un an, respectiv 907 euro pe metru pătrat (de la 875 de euro pe metru pătrat); în februarie 2015, pretențiile vânzătorilor din această categorie au crescut cu 1,6%, de la 893 de euro pe metru pătrat.

]]>
http://fulviameirosu.ro/2015/03/02/bucurestiul-si-apartamentele-noi-ultimele-redute-ale-crizei/feed/ 0
3TS Capital intră în acţionariatul firmei care operează Vola.ro printr-o investiţie de 5 milioane euro http://fulviameirosu.ro/2015/02/28/3ts-capital-intra-in-actionariatul-firmei-care-opereaza-vola-ro-printr-o-investitie-de-5-milioane-euro/ http://fulviameirosu.ro/2015/02/28/3ts-capital-intra-in-actionariatul-firmei-care-opereaza-vola-ro-printr-o-investitie-de-5-milioane-euro/#comments Sat, 28 Feb 2015 06:08:48 +0000 http://fulviameirosu.ro/?p=4203 Compania de administrare a fondurilor de private equity şi venture capital 3TS Capital Partners a anunţat vineri că intră, printr-o investiţie de 5 milioane de euro, în acţionariatul agenţiilor online Vola.ro şi Fru.pl.

Suma obţinută de la 3TS Capital Partners va fi utilizată pentru dezvoltarea platformelor online şi pentru extindirea internaţională a operaţiunilor, se arată într-un comunicat al companiei de administrare a fondurilor de invesiţii.

Tranzacţia a fost încheiată în februarie între Interactive Travel Holdings (ITH) – actionarul majoritar al Vola.ro şi Fru.pl.din Polonia – şi investitorul 3TS Capital Partners.

“Intenţionăm să folosim investiţia pentru a continua dezvoltarea platformei tehnologice, pentru a ne consolida poziţia pe piaţă, prin accelerarea investiţiilor în marketing şi pentru a analiza oportunităţi pe alte pieţe”, a declarat pentru MEDIAFAX Daniel Truică, managing partner şi fondator Vola.ro.

 Fondată în 2007 de Daniel Truică împreună cu doi parteneri polonezi, Vola.ro s-a focusat iniţial doar pe vânzarea biletelor de avion. Ulterior, portalul şi-a diversificat oferta, adăugând toate serviciile conexe călătoriilor: hoteluri, asigurări medicale, închirieri maşini, servicii corporate şi pachete (zbor + hotel) de tip city break şi vacanţă.

“Această investiţie ne va ajuta să ne dezvoltăm platforma online, să ne întârim poziţia de piaţă şi ne oferă posibilitatea să ne uităm dincolo de România şi Polonia pentru o expansiune internaţională”, a declarat, în comunicat, Michał Wrodarczyk, directorul executiv al Interactive Travel Holdings.

Reprezentanţii 3TS menţionează că activitatea de servicii turistice online este foarte fragmentată în Europa Centrală şi de Est, iar prin această investiţie ITH va putea să joace un rol important într-o “inevitabilă” consolidare a pieţei.

Vola.ro, cu afaceri de peste 20 milioane euro, este cea mai mare agenţie de turism online din România, care oferă servicii complete de turism: bilete de avion de linie şi low-cost, rezervări hoteluri, city break-uri, vacanţe, asigurări medicale de călătorie şi servicii de rent-a-car.

3TS Capital Partners a investit de-a lungul timpului în mai multe startup-uri din România, printre care Avangate, LogMeIn, Internet Corp, şi cel mai recent în Universal Online Promotion, compania care deţine www.elefant.ro.

Compania este activă în Europa Centrală şi de Est cu birouri în Budapesta, Bucureşti, Istanbul, Praga, Viena şi Varşovia. 3TS investeşte în companii din domeniul tehnologiei şi internetului, media şi comunicaţii. Investiţiile în fondurile 3TS totalizează 300 milioane de euro şi provin de la European Investment Fund, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Cisco, OTP, Sitra şi KfW, printre alţii.

Foto: Business Magazin

]]>
http://fulviameirosu.ro/2015/02/28/3ts-capital-intra-in-actionariatul-firmei-care-opereaza-vola-ro-printr-o-investitie-de-5-milioane-euro/feed/ 0
Starbucks deschide o nouă cafenea pe Calea Victoriei care va funcţiona în paralel cu cea din Piaţa Victoriei http://fulviameirosu.ro/2015/02/25/starbucks-deschide-o-noua-cafenea-pe-calea-victoriei-care-va-functiona-in-paralel-cu-cea-din-piata-victoriei/ http://fulviameirosu.ro/2015/02/25/starbucks-deschide-o-noua-cafenea-pe-calea-victoriei-care-va-functiona-in-paralel-cu-cea-din-piata-victoriei/#comments Wed, 25 Feb 2015 21:34:53 +0000 http://fulviameirosu.ro/?p=4199

Lanţul american de cafenele Starbucks a deschis cea de-a zecea cafenea din Capitală şi cea de-a 14-a din România pe Calea Victoriei, numărul 145, la parterul clădirii de birouri Victoria Center. Aceasta va opera în paralel cu cea din Piaţa Victoriei, de la parterul clădirii de birouri America House, aflată la circa 10 minute distanţă. Anterior oficialii companiei afirmau că aceasta din urmă va fi închisă, însă acum afirmă că va rămâne funcţională până la încheierea contractului, fără a înainta o dată.

Cafeneaua nouă ce  măsoară 160 mp şi are şi terasă exterioară este a doua deschidere din acest an după cea din Pipera.

„Gândim pe termen lung în România. Clienţii noştri sunt foarte importanţi pentru noi şi vrem să fim aproape de ei. Există o mare cerere pentru produsele Starbucks şi suntem într-o continuă extindere în România.”, a afirmat Bogdan Guzgă, district manager Starbucks România. Lanţul de cafenele Starbucks, prezent pe piaţa locală din 2007, şi-a propus să ajungă la 33 de cafenele la finalul anului viitor după ce va inaugura şapte noi unităţi anul acesta şi alte 13 anul viitor. Strategia nouă ce are în plan expansiunea agresivă a lanţului de cafenele vine după ce în primii ani de prezenţă americanii au mizat pe prudenţă.

Odată cu aceste deschideri cifra de afaceri a companiei ar trebui să crească cu peste 50% comparativ cu 2014. Anul trecut, reţeaua de cafenele a înregistrat o cifră de afaceri de 35 mil. lei (8 mil. euro).

]]>
http://fulviameirosu.ro/2015/02/25/starbucks-deschide-o-noua-cafenea-pe-calea-victoriei-care-va-functiona-in-paralel-cu-cea-din-piata-victoriei/feed/ 0
Telekom Romania a incheiat un parteneriat cu Airbnb http://fulviameirosu.ro/2015/02/25/telekom-romania-a-incheiat-un-parteneriat-cu-airbnb/ http://fulviameirosu.ro/2015/02/25/telekom-romania-a-incheiat-un-parteneriat-cu-airbnb/#comments Wed, 25 Feb 2015 21:23:01 +0000 http://fulviameirosu.ro/?p=4196 Airbnb, unul dintre cele mai puternice start-up-uri din Silicon Valley, care deţine o platformă care îi permite oricui să închirieze online o cameră, un apartament sau o casă, are în prezent listate peste 1.400 de spaţii de cazare din Ro­mâ­nia, mai mult decât dublu faţă de anul anterior, şi se aşteap­tă să accelereze creşterea după sem­na­rea unui parteneriat cu Telekom – cel mai mare grup de comunicaţii fixe şi mo­bile.

„Spaţiile de cazare sunt din Bu­cureşti în principal. Credem că acest par­teneriat va duce la o accelerare”, a declarat pen­tru Christopher Cederskog, manager pentru Europa de Sud-Est în cadrul Airbnb.

În urma parteneriatului, clienţii serviciilor de telefonie mobilă ai Telekom vor primi, după ce se înre­gis­trează pe site-ul firmei americane, în anumite con­diţii, un vou­cher de 30 de euro care poate fi utilizat pentru a în­chiria spaţii de ca­zare. Semnarea acordului în 13 ţări din Euro­pa, inclu­siv Ro­mânia, va contribui la ex­tin­de­rea bazei de clienţi Tele­kom, a declarat Marc Sommer, vi­ce­preşedinte al di­viziei Group Business De­velop­ment în cadrul Deutsche Tele­kom.

„Utilizatorii de smartphone-uri se adaptează la un stil de viaţă digital mobil, iar acest lucru este foarte similar in­di­fe­rent că este vorba de Olanda sau de România. Există o fi­lo­zofie simplă pe care o urmăm în cazul acestor par­te­ne­riate şi aceasta este ca un abonament la DT să fie îmbogăţit cu un portofoliu de alte servicii.”

Clienții de servicii mobile Deutsche Telekom din toate cele 13 piețe europene (Albania, Austria, Croația, Cehia, Germania, Ungaria, Macedonia, Muntenegru, Olanda, Polonia, România, Slovacia) ale grupului, inclusiv România, vor avea parte de o ofertă specială în această primăvară: fiecare client Telekom care se înregistrează pe platforma Airbnb va primi un voucher în valoare de 30 de euro pentru următoarea călătorie.

„Airbnb este un pionier în economia colaborativă, de sharing. Conceptul reflectă perfect promisiunea brand-ului nostru -EXPERIENȚE ÎMPREUNĂ. Prin acest parteneriat, putem oferi clienților noștri un beneficiu consistent, prin voucherul de 30 de euro. Această colaborare este în linie cu strategia  „Win with partners” a Deutsche Telekom, care îşi propune să creeze valoare adăugată prin parteneriate”, a declarat Niek-Jan van Damme, membru al Boardului Deutsche Telekom, responsabil pentru Inovație.

]]>
http://fulviameirosu.ro/2015/02/25/telekom-romania-a-incheiat-un-parteneriat-cu-airbnb/feed/ 0
JLL: Tranzactii imobiliare de 514 milioane euro in ultimul trimestru al anului trecut http://fulviameirosu.ro/2015/02/25/jll-tranzactii-imobiliare-de-514-milioane-euro-in-ultimul-trimestru-al-anului-trecut/ http://fulviameirosu.ro/2015/02/25/jll-tranzactii-imobiliare-de-514-milioane-euro-in-ultimul-trimestru-al-anului-trecut/#comments Wed, 25 Feb 2015 21:10:59 +0000 http://fulviameirosu.ro/?p=4191 Volumul tranzactiilor imobiliare inregistrat in ultimul trimestru al anului este estimat la 514 milioane de euro, in timp ce volumul total al investitiilor inregistrat in 2014 este estimat la aproximativ 1,3 miliarde de euro, a doua cea mai ridicata valoare din istorie. 2015 arata promitator, datorita unui numar ridicat de proprietati din toate segmentele pietei aflate in faze avansate de negociere, potrivit unui raport JLL.

Cele mai mari tranzactii au fost achizitia de catre NEPI a Promenada Mall pentru aproximativ 148 de milioane de euro si achizitia de catre P3 a Europolis Park, pentru mai mult de 100 de milioane de Euro. Globalworth, cel mai activ cumparator din 2014, a reusit sa securizeze in T43 cladiri de birouri: Nusco Tower, Green Court A si Unicredit HQ pentru o valoare combinata de aproximativ 133 milioane de euro.

In 2014, activitatea tranzactionala a fost axata pe proprietati de retail (peste 40% din total) urmate de birouri (35%). Piata proprietatilor industriale a revenit in lumina reflectoarelor in 2014, cu un numar important de tranzactii, si se bazeaza pe fundamente serioase pentru a surprinde pozitiv in 2015.

Un nou trend aparut in piata a fost vanzarea creditelor neperformante ale bancilor active din Romania. In total, imprumuturi cu o valoare nominala de aproape 2 miliarde de euro, din care o parte garantate cu proprietati imobiliare, au fost tranzactionate, iar valoarea acestui tip de tranzactii ar putea creste in 2015. Este probabil ca multe din aceste proprietati sa fie puse catre vanzare in viitorul apropiat, crescand astfel oferta de produse secundare, se arata in raportul JLL.

Yieldurile au coborat usor in 2014. Continuarea acestui trend depinde de scaderea dobanzilor bancare deoarece diferenta dintre yieldurile din Romania si restul tarilor din CEE este in acest moment anulata de diferenta dintre dobanzile bancare care afecteaza in mod deosebit cumparatorii care apeleaza la imprumuturi.

Interesul din ce in ce mai crescut al investitorilor noi sau deja existenti care monitorizeaza activ piata cel mai probabil va anima activitatea tranzactionala si va cataliza startul uni nou ciclu de dezvoltare, estimeaza specialistii JLL.

Băncile active în România au vândut anul trecut credite neperformante cu o valoare nominală de aproape două miliarde de euro, din care o parte garantate cu proprietăţi imobiliare, iar valoarea acestui tip de tranzacţii ar putea creşte în 2015, estimează compania de consultanţă imobiliară JLL.

“Un nou trend apărut în piaţă a fost vânzarea creditelor neperformante ale băncilor active din România. În total, împrumuturi cu o valoare nominală de aproape 2 miliarde de euro, din care o parte garantate cu proprietăţi imobiliare, au fost tranzacţionate, iar valoarea acestui tip de tranzacţii ar putea creşte în 2015. Este probabil ca multe din aceste proprietăţi să fie puse către vânzare în viitorul apropiat, crescând astfel oferta de produse secundare”, se arată în cel mai recent raport publicat de JLL.

Potrivit companiei, yieldurile (randamentele investiţionale, care arată în câţi ani poate fi recuperată investiţia într-un proiect imobiliar) au coborât uşor anul trecut, iar continuarea acestui trend depinde de scăderea dobânzilor bancare.

“Diferenţa dintre yieldurile din România şi restul ţărilor din Europa Centrală şi de Est este în acest moment anulată de diferenţa dintre dobânzile bancare care afectează în mod deosebit cumpărătorii care apelează la împrumuturi. Interesul din ce în ce mai crescut al investitorilor noi sau deja existenţi care monitorizează activ piaţa cel mai probabil va anima activitatea tranzacţională şi va cataliza startul uni nou ciclu de dezvoltare”, apreciază consultanţii JLL.

Volumul tranzacţiilor înregistrat în 2014 este estimat de JLL la aproximativ 1,3 miliarde de euro, a doua cea mai ridicată valoare din istorie, iar 2015 este considerat de companie promiţător, “datorită unui număr ridicat de proprietăţi din toate segmentele pieţei aflate în faze avansate de negociere”.

În ceea ce priveşte activitatea de dezvoltare, dar şi de închiriere în acest an, analiza JLL indică o activitate intensă pe toate segmentele pieţei.

Astfel, oferta de noi spaţii de birouri care urmează să fie finalizate în 2015 este de circa 120.000 metri pătraţi, o valoare similară cu cea înregistrată în 2014. Şi în ceea ce priveşte preluarea de spaţii, consultanţii JLL mizează pe un nivel similar cu cel de anul trecut şi din 2013, respectiv circa 300.000 metri pătraţi, însă cu un număr mai mare de pre-închirieri.

JLL estimează că rata medie de neocupare va scădea uşor în 2015, în condiţiile în care aceasta a atins în 2014 mimul ultimilor şase ani, respectiv 13,3%, datorită proiectelor nou livrate cu suprafeţe mari preînchiriate şi cererii puternice. Raportat la un stocul modern de spaţii de birouri din Bucureşti la 2,16 milioane metri pătraţi, peste 287.000 metri pătraţi de birouri sunt goale.

Pe piaţa de retail, JLL mizează pe deschiderea a trei centre comerciale (Coresi Retail Park, Mega Mall şi Timişoara Shopping City), cu o suprafaţă de aproximativ 167.000 metri pătraţi. Dintre acestea însă, doar Coresi Retail Park (cu o suprafaţă închiriabilă de 45.000 metri pătraţi), dezvoltat de către Immochan în Braşov şi Mega Mall (72.000 metri pătraţi), din estul Bucureştiului, dezvoltat de NEPI, sunt în fază finală de construcţie. Pentru Timişoara Shopping City (50.000 metri pătraţi) anunţat de NEPI, lucrările de construcţie încă nu au început.

Spre comparaţie, în 2014 au fost finalizate proiecte de retail totalizând 70.000 metri pătraţi, cea mai mică ofertă de centre comerciale noi din 2006 până în prezent.

Pe piaţa spaţiilor industriale, atractivă anul trecut pentru investitorii în active imobiliare, JLL se aşteaptă la continuarea creşterii cererii datorită performanţelor bune ale economiei, ceea ce ar împinge rata de neocupare în jos.

“Cererea ar putea fi concretizată prin mai multe contracte ale companiilor logistice şi din comerţul on-line. Aceasta ar putea aduce un val de noi dezvoltări în 2015, în special în Bucureşti. Dezvoltatorii deja existenţi sau nou intraţi (precum P3) vor urmări să securizeze cât mai multe pre-închirieri. Chiriaşii industriali vor continua să se dezvolte în România, iar trendul stabilit pe cererea pentru spaţii “build to suit” (la cererea chiriaşilor, n.r.) va continua”, se afirmă în raport.

Datorită nivelului scăzut al ofertei şi de revigorarea cererii, rata medie de neocupare a scăzut în ultimul trimestru al anului trecut la un nivel sub 10% în Bucureşti şi 12% în întreaga ţară, dintr-un stoc de aproximativ 1,9 milioane metri pătraţi, din care un milion metri pătraţi în şi lângă Bucureşti.

Chiriile pe toate segmentele de piaţă s-au menţinut anul trecut, trend care va continua şi în acest an.

]]>
http://fulviameirosu.ro/2015/02/25/jll-tranzactii-imobiliare-de-514-milioane-euro-in-ultimul-trimestru-al-anului-trecut/feed/ 0