Home / Women in Business / Ambasadorii sprijină eforturile Professional Women’s Network Romania cu privire la egalitatea de gen în procesul decizional
WPN

Ambasadorii sprijină eforturile Professional Women’s Network Romania cu privire la egalitatea de gen în procesul decizional

În cadrul seriei de evenimente dedicate pilonului Women on Boards al asociației Professional Women’s Network Romania, pe 10 noiembrie 2014, a avut loc la București întâlnirea “O seară cu ambasadorii”. Evenimentul s-a derulat la Artmark, iar principalul său scop a fost de a crește nivelul de conștientizare cu privire la subiectele legate de Women on Boards și de a oferi audienței posibilitatea de a învăța din experiența distinselor vorbitoare — Excelența Sa doamna Ulla Väistö – Ambasadorul Finlandei în România, Excelența Sa doamna Chantal Moreno – Director al Biroului pentru Europa Centrală și de Est,Organizația Internațională a Francofoniei, Excelența Sa doamna Thenjiwe Ethel Mtintso – Ambasadorul Republicii Africa de Sud în Romania, Excelența Sa doamna Anneli Lindahl-Kenny – Ambasadorul Suediei în România — despre promovarea femeilor în țările de origine, cele mai bune practici în domeniul guvernanței corporative și cu privire la participarea femeilor în consiliile de administrație.
Cuvântul introductiv a fost adresat de doamna Sorana Baciu, președintele Professional Women’s Network Romania, care în continuare a susținut prezentarea “De ce Women on Boards”, ca punct de plecare a dezbaterii. Evenimentul a fost moderat de doamna Virginia Oțel, Vice-președinte al Professional Women’s Network și responsabil cu pilonul Women on Boards, din cei patru pe care este construită asociația.

Doamna Ulla Väistö, ambasadorul Finlandei, a subliniat: “Este moral și etic să existe egalitate de gen și implicare sporită a femeilor în mediul de afaceri și viața politică. Cercetările au arătat că acele companii care au femei în consiliile de administrație sunt mai adaptabile și mai flexibile, prin urmare, mai competitive”. Doamna Väistö a menționat nevoia ca femeile să lupte pentru dreptul lor de a fi parte la procesul decizional și și-a exprimat surprinderea că acest lucru nu este foarte vizibil în România.
“Un element foarte important este cadrul legislativ, dat fiind că egalitatea nu este oferită, ea trebuie caștigată! O femeie trebuie sa muncească de două ori, o dată ca să demostreze că este la fel de competentă ca un bărbat, și o dată ca să-și facă efectiv treaba”, a afirmat doamna Chantal Moreno, reprezentantul Organizației Internaționale a Francofoniei. Franța, care a adoptat prin lege ponderea
femeilor în consiliile de administrație în ianuarie 2011, a văzut cea mai semnificativă îmbunătățire. Ponderea în Franța va trebui să fie de 40% până în anul 2017, cu o țintă intermediară de 20% până în 2014.

Ambasadorul Africii de Sud, doamna Thenjiwe Ethel Mtintso a accentuat: “Africa de Sud este diferită de orice altă țară, cuvântul-cheie pentru femei este ‘lupta’, întrucât ele trebuie să lupte încă de la vârste fragede pentru drepturile lor”. În același timp, doamna Mtintso a accentuat nevoia de colaborare și sprijin reciproc între femei și a prezentat conceptul UBUNTU, tradus printr-o filozofie de viață simplă: “Eu sunt2 pentru că tu ești, iar tu ești, pentru că eu sunt”. De asemenea, doamna Mtintso a evidențiat faptul că “educația tinerei generații este crucială pentru mișcarea de tineret – viitorul este construit în prezent”.

Doamna Anneli Lindahl-Kenny, ambasadorul Suediei, a împărtășit un sfat foarte folositor: “Organizațiile de femei pot lucra împreună cu presa în România, noi am făcut asta în Suedia și am avut rezultate excelente, de exemplu într-o campanie din 1994 al cărei scop a fost atragerea mai multor femei în Parlament și structurile alese la nivel local. A fost un efort de a avea o femeie pe fiecare loc posibil de pe listele electorale.Suedia a experimentat un program dedicat pentru creșterea ponderii femeilor în consiliile de administrație ale companiilor și organizațiilor, care include instruire, networking și mentorat. Participantelor li se asigură un mentor timp de un an, și de asemenea primesc instruire cu privire la calitatea de membru și responsbilitățile acestuia în consiliul de administrație.” Dânsa a continuat: “În Suedia avem un sistem de auto-reglementare prin codul de conduită care prevede obiectivul egalității în camera de consiliu. Nu sunt aplicate sancțiuni, dar companiile trebuie să explice de ce prevederile codului cu privire la includerea femeilor în consiliile de administrație nu au fost respectate”.

Companiile suedeze trebuie să demonstreze că ponderea femeilor în consiliile de administrație poate atinge 40% până în 2016, iar dacă acest procent nu este atins, Guvernul va lua măsuri pentru introducerea prin lege a unei ponderi obligatorii (quota legislation).
În timp ce fiecare dintre vorbitoare a venit cu propria experiență de viață și profesională, câteva idei comune au reieșit: existența unei foarte bune infrastructuri pentru îngrijirea copiilor, educația solidă de la vârste fragede, puterea networking-ului, și nu în ultimul rând o voință puternică pentru implementarea unui cadru clar din punct de vedere legislativ sau al reglementării, care să sprijine egalitatea de șanse la toate nivelele.

În termeni statistici, conform indicatorilor furnizați de Comisia Europeană, procentul femeilor în consiliile de administrație ale celor mai mari companii listate din România a scăzut de la 21% in 2003 la 8% în 2013, în timp ce media în cele 28 de state membre ale Uniunii Europene a crescut de la 9% la 18% în aceeași  perioadă.
Tendința descrescătoare în România este și mai frapantă, prin comparație cu situația din Finlanda (procentul femeilor în consiliile de administrație a crescut de la 12% în 2003 la 30% in 2013), Franța (o creștere semnificativă, de la 5% în 2003 la 30% în 2013!) și Suedia (o creștere de la 18% la 26% în aceeași perioadă).

Ținând cont de cele de mai sus, Sorana Baciu a declarat: “Trebuie să continuăm să promovăm includerea femeilor în procesul decizional din România și să încurajăm cât mai multe din ele să se alăture eforturilor noastre în acest sens. La PWN îmbrățișăm în totalitate ideea că unul din principiile de bază ale unei societăți sănătoase și avansate este egalitatea de gen.” Virginia Oțel a completat: “Acesta este al doilea eveniment din acest an dedicat Women on Boards și ne angajăm să creștem gradul de conștientizare pentru acest subiect prin organizarea în viitor de seminarii, ateliere și conferințe. În plus, dorim să dezvoltăm mai departe componenta de implicare a bărbaților, și de asemenea programul de mentorat dedicat femeilor care aspiră la poziții în consiliile de administrație.”

Professional Women Network (PWN) Romania a fost înființată în octombrie 2011 și face parte din PWN  Global, o organizație internațională cu prezență în 24 de țări și peste 3.000 de membri. PWN Romania are  mai mult de 100 de membri, manageri din sectorul corporativ și antreprenori, și are misiunea de a sprijini  femeile să avanseze profesional și să acceadă la poziții de luare a deciziilor în aria lor de experiență. Până  acum, PWN a derulat diverse programe și evenimente în cadrul celor patru piloni ai asociației: Women on  Boards, Mentoring, Diversity and Inclusion și Entrepreneurship, promovând activ cele mai bune practici cu
privire la egalitatea de gen. Pentru mai multe detalii, vă rugăm consultați www.pwnromania.ro.

About Fulvia Meirosu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>