Home / Business / Un hotel numit dorinta
Rocco Santopietro

Un hotel numit dorinta

Poate ca Eliseo, un personaj din filmul “La vita e Bella”, a spus-o cel mai bine: “Esti aici ca sa-i servesti pe altii, dar nu esti un servitor. A servi e  arta suprema. Dumnezeu e primul servitor. Dumnezeu serveste oamenii, dar nu este servitorul lor”.

“A-i servi pe altii ma face sa ma simt atotputernic. E bine sa stii, in fiecare dimineata cand te trezesti, ca poti face sa apara un zambet pe fata cuiva, poti sa faci doi oameni sa se indragosteasca, si poti darui o zi minunata altor oameni, care vor pleca cu amintiri memorabile din hotelul tau. Toate acestea, evident, cu ajutorul unei echipe de profesionisti. Dar cati oameni se pot lauda cu astfel de lucruri?”, spune Rocco Santopietro, general manager Sandals Resort International.

Sa fii hotelier nu e cu siguranta o profesie pentru cei cu inima slaba, pentru teoreticienii de business, pentru bancheri sau pentru oamenii nesiguri. Ca sa ai succes ca hotelier trebuie sa ai curaj, fler, indrazneala, incredere vizibila ca lucrurile vor merge bine si desigur un caracter puternic. Trebuie sa ai pasiunea, forta morala si comportamentul modest al unui sfant.

Despre ce inseamna si cum se construieste o cariera internationala in industria hoteliera, un interviu cu Rocco Santopietro.

Cum e sa lucrezi intr-un hotel din insulele Caraibe? De aici din Romania pare de vis.

E un vis. Stilul de viata din insule e foarte diferit: una e sa mergi intr-o vacanta de o saptamana, altceva e sa locuiesti acolo. Sa incepi ziua cu o plimbare pe plaja, sa vezi rasaritul auriu si stralucitor, sa simti aerul sarat si depotriva mirosul florilor exotice in timp ce iti planifici ziua, e ceva ce greu se poate descrie in cuvinte si cu siguranta este cel mai important bonus al acestei cariere. Sa fii hotelier nu e un job, este un stil de viata.

Tu ai lucrat in nenumarate hoteluri pana acum, in 16 tari: Elvetia, Italia, Grecia, Franta, Spania, UK, Indonesia, Malaezia, Thailanda, Phillippine, Hong Kong, Romania, Egipt, Antigua, Jamaica, Barbados. Cum e sa te muti mereu dintr-o tara in alta, dintr-un hotel in altul?

Este complicat intr-un fel si implica o doza mare de logistica. Este in egala masura stresant si captivant: trebuie mereu sa gasesti o casa potrivita, o scoala potrivita etc, si de fiecare data volumul de bagaje pe care il ai cu tine creste. Pana in punctul in care eu am acum doua containere uriase, care ma insotesc pe mine si familia mea oriunde ma duc: in ele am de la cartile mele preferate, pana la mobila, biciclete si  pretioasele mele cutii cu trabucuri.  Job-ul meu seamana cumva cu cel al unui diplomat: in medie o data la 4-5 ani schimb destinatia. Din punct de vedere cultural e o provocare sa te muti din Orientul Mijlociu, din Egipt mai exact, in insulele Caraibe, adica in Jamaica si Antigua.

Din punct de vedere profesional e de asemenea o provocare: e ca si cum treci din scaunul pasagerului din dreapta, in scaunul unui soferului, in timp ce masina merge. Evident, e o provocare e sa fii numarul 1 tot timpul, sa se uite toata lumea la tine si sa astepte o solutie de la tine. E important pentru mine sa inteleg cum pot sa-i fac fericiti pe membrii echipei mele, cum sa-i motivez, cum sa-i ajut sa invete lucruri noi, dar mai ales cum sa-i fac sa-si doreasca sa fie cei mai buni. Cel mai important este sa-i faci pe oamenii cu care lucrezi sa simta ca iti pasa de ei la fel de mult cat iti pasa de oaspetii tai.

In fiecare zi imi reamintesc cat de norocos sunt sa am un job pe care il iubesc. Am o mare responsabilitate: pe langa responsabilitatea de a conduce si a dezvolta un business de multe zeci de milioane de dolari, am si responsabilitatea de a transmite mai departe echipei mele know-how-ul meu.

Cum arata Sandals Grande Riviera, resortul pe care il conduci acum?

Resortul pe care il conduc acum este de dimensiunea unui mic oras, cu dimensiuni intimidante: se intinde pe 50 de hectare, cu 30 de hectare de gradini, la care se adauga un teren de golf cu 18 gauri ce se intinde pe 12 hectare. Resortul are 540 de camere si 46 de vile (fiecare cu piscina ei), toate avand valeti privati. Suntem singurul resort din lume care are 180 de valeti. De asemenea, are 15 restaurante, in care noi pregatim zilnic 14.000 de portii de mancare. Avem in medie 8 nunti pe zi, in 8 locatii diferite din resort si aproximativ 970 de angajati. Incheiem acest an cu o cifra de afaceri de circa 80 milioane dolari, cu 6% mai mult decat anul trecut, in conditiile in care un turist plateste in medie pe zi 1.400 de dolari. Si evident, avem ca oaspeti foarte multe celebritati.

 Compania Sandals Resort a primit mai multe premii in ultimii ani, printre care Caribbean’s Leading Honeymoon Resort (World Travel Awards) – Sandals Grande Antigua sau Travelers’ Choice Award (TripAdvisor) – Sandals Grande Antigua. Care e secretul succesului unui hotel de leisure? Dar al unui hotel de business?

Business si leisure sunt doua lucruri diferite, deoarece nevoile oaspetilor sunt foarte diferite. Intr-un hotel de leisure, in care lumea vine sa se distreze sau sa-si petreaca luna de miere, trebuie sa fii foarte creativ si sa ai multa imaginatie. In insulele Caraibe luxul este la el acasa si daca as avea un motto, acesta ar fi “Chic with no Bling”. Dar as spune ca exista trei factori cheie in succesul oricarui hotel: sa ai o echipa bine pregatita si antrenanta, un hotel imaculat si o atmosfera relaxanta si nu in ultimul rand un marketing foarte bun, care sa te ajute sa oferi oaspetilor amintiri memorabile, in timpul vacantei dar si dupa ce ea s-a incheiat.

Nu e nicio surpriza ca secretul succesului unui hotel consta in a avea angajati foarte bine pregatiti, o proprietate impecabila si evident, o echipa de marketing. Totul se reduce intr-un final la felul in care reusesti sa-i faci pe oaspeti sa se simta, de cand au pus piciorul in hotel si pana cand pleaca. Vezi imediat cum li se relaxeaza fetele si cum incep sa zambeasca.

 

sandals-grande-antigua

Foto: Sandals Resort Grande Antigua.

About Fulvia Meirosu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>