Toate pachetele turistice care includ minim cazare, nu doar cele all inclusive, vor beneficia de TVA redus de la 24% la 9%. Masura include nu doar mesele, ci si toate tipurile de servicii din hotel, a declarat ministrul delegat pentru IMM si Turism, Florin Jianu.
“Noi am reusit ca pe langa cazare si mic dejun, sa beneficieze de o cota de TVA redusa si mesele si serviciile, cu conditia ca acestea sa fie incluse in acelasi pachet si sa fie in cadrul aceluiasi hotel. Orice operator care ofera minim cazare va avea TVA de 9%”, a mai spus Jianu.
Secretarul de stat in Departamentul pentru IMM, Mediu de Afaceri si Turism George Brezoi a afirmat ca 500.000 de romani merg anual la all inclusive in strainatate. “Vrem ca anul viitor, dupa masura reducerii TVA, 200.000 de persoane dintre cele care plecau sa ramana la hotelurile din tara”, a mai spus Brezoi.
Anul trecut s-au cazat in structurile de primire turistica din Romania aproximativ 7,91 milioane de persoane, dintre care 1,71 milioane de straini. Cei mai multi dintre acestia au provenit din Germania (228.592), Italia (181.894) si Franta (118.649).
Vicepreşedintele ANAT Alin Burcea afirmă, la rândul său, că de anul viitor hotelurile au create premisele să scadă tarifele la pachete cu 10%. În plus, mulţi turişti se vor întoarce să mănânce în restaurantele hotelurilor. Până acum, mai mult de jumătate din turişti mâncau la hotel doar micul dejun, care era inclus în pachet. De anul viitor, cred că numărul acestora va creşte considerabil”, a spus el. Hotelierii cred că măsura va influenţa înfiinţarea de structuri all inclusive.
“Efectul acestei măsuri se va vedea anul viitor în piaţă. Preţurile la cazare în complexele all inclusive vor scădea cu 10% anul viitor. De asemenea, se vor consolida serviciile şi vor fi mai multe facilităţi în acelaşi preţ. În plus, hotelurile româneşti all inclusive vor deveni mai competitive la export şi vom avea mai mulţi turişti străini”, a declarat agenţiei MEDIAFAX Marius Usturoiu, care administrează complexul all inclusive Mercur-Minerva de pe litoral şi hotelul Rozmarin din Predeal.
În România sunt în prezent peste 20 de hoteluri all inclusive, dintre care mai mult de jumătate sunt pe litoral. Majoritatea acestora s-au dezvoltat în ultimii trei ani.
“Efectele reducerii TVA vor fi că ne îndreptăm spre o explozie a structurilor all inclusive. Dacă până acum, hotelierul avea un bar care funcţiona separat, ca să beneficieze de TVA de 9% va trebui să-l introducă în pachetul turistic, altfel va avea 24% TVA. La fel se întâmplă şi cu mesele. Dacă masa de prânz nu este în pachetul turistic, pentru ea se va plăti 24% TVA. Această măsură va simula deschiderea de structuri all inclusive, cu pachete cât mai complexe”, a spus Usturoiu.
Preşedintele ANAT, Lucia Morariu, apreciază că măsura este una “istorică” pentru turismul românesc, cu atât mai mult cu cât cota redusă de TVA este deja aplicată în foarte multe ţări membre ale Uniunii Europene, concurente cu România pe piaţa turistică internaţională la acest tip de pachete.
Radu Enache, preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România, spune că este sceptic până când nu citeşte normele de aplicare pentru reducerea TVA. “Măsura este extraordinară, dar până să mă îmbăt de bucurie mai durează. Să vedem cum se aplică. Dacă facem un pachet cu toate mesele şi ei vor aplica taxa locală de 1% pe toată factura, considerând-o înnoptare, va fi o mare problemă”, a mai spus el.
Toate pachetele turistice care includ minim cazare, nu doar cele all inclusive, vor beneficia de anul viitor de TVA redus de la 24% la 9%, măsura incluzând nu doar mesele, ci şi toate tipurile de servicii din hotel. În prezent, TVA de 9% se aplică doar pachetele care conţin cazare şi mic dejun. Hotelierii au cerut în ultimii ani reducerea TVA şi pentru celelalte tipuri de pachete, considerând o anomalie ca o cafea sau un croisant mâncat de dimineaţă să fie taxat cu 9%, iar pentru acelaşi produs, consumat la prânz, TVA să fie de 24%.